Människans historia med ideal

Människan har alltid haft ideal om hur man ska se ut. Vad som har varit det aktuella idealet har bland annat berott på vad som har varit nödvändigt för överlevnad.

Kroppsforms ideal

Ideal kring hur kroppen ska se ut har skiftat väldigt genom historien. Först skulle kvinnan vara stor och rund, vilket visade att hon var frisk och stark. Men även att hon kunde föda barn och klara en kall vinter med ont on mat. En kvinna utan fett skulle svälta eller frysa ihjäl om tiderna var dåliga.

Senare skulle en kvinnas midja vara så smal som möjligt och korsetten var ett faktum. Många kvinnor svimmade för att de inte kunde andas ordentligt när korsetten var på, men en liten mididealja ansågs alltså vara fint.

Att vara vit har också ansetts vara något fint, och högt uppsatta målade sig vita för att visa att de inte behövde vara ute och jobba. Om man inte var vit så var man en arbetare som behövde vara ute i solen och jobba. Därefter kom semestern att bli populärt och i stället för att vara vit skulle man vara brun och ha en naturlig solbränna. Människan har haft ideal om stora bröst, små bröst, size zero där storlek 0 ansågs och fortfarande anses vara det bästa. Idag är det mycket blandat beroende på vad man är intresserad av. Det finns de som högaktar kroppar som är typiska för latinamerika, andra är size zero och det finns de som tycker om muskler och att vara vältränade.

Inte bara i Europa

Det är lätt för personer i Europa att tror att ideal bara har funnits här men så är inte fallet. Om man se till Asien finns även där ideal från historien. I till exempel Kina så skulle kvinnor ha så små fötter som möjligt vilket resulterade i att man band ihop deras fötter för att göra fötterna mindre. Resultatet blev att de inte kunde gå.